...................................................................................................................................................................................................... (in english)

2 kurátor és 6 művész Belgrádból
kiállítás megnyitó: november 17. szombat 19h
hozd a portfóliódat!: november 18. vasárnap 17h

A két nap folyamán az Impex belgrádi szerb kurátorokat és művészeket lát vendégül.
A program fő célja az, hogy erősítse a kapcsolatokat a magyar és a szerb művészek és művészeti intézmények, így a tágabban értelmezett szcénák között is.

Az Impexbe érkező válogatás intenciója a két fiatal kurátor, Mara Prohaska Marković és Maida Gruden - szerint nem az, hogy átfogó képet mutasson a kortárs szerb vizuális művészetről hanem, hogy a szerbiai művészeti szcénán belüli mozgásokat mutasson be részletesebben, még a feltérképezésük során. A kiállításon így nem lesz nyoma egy a priori módon meghatározott témának, már csak azért sem, hogy a sok-felé csatornázható munkák értelmezési tere levegőhöz jusson.

A kiállításon résztvevő művészek: Maja Josifović, Goran Micevski, Aleksandar Jestrović Jamesdin, Dimitrije Tadić, Milica Ružičić and Maja Obradović.

A Belgrád->Budapest kiállítás megnyitója szombaton 19 órakor lesz az Impexben.

Az események alatt a 2 kurátor és a 6 művész személyes jelenlétükkel is hangsúlyozni szeretnék a lokális szcéna iránti kíváncsiságukat, a személyes kapcsolatok építésébe és a tapasztalat-cserébe fektetett bizalmukat.

Ezen okból kifolyólag november 18-án, vasárnap 17 órakor egy informális találkának is otthont ad az Impex.


Minden érdeklődőt szeretettel várunk! Az eseményen résztvevők a munkáikat bemutató dokumentációk elhozásával (portfóliók, katalógusok, videók, publikációk) lendíthetnek a belgrádi vendégekkel való információcserén.

A maramaida néven ismert Mara Prohaska Marković és Maida Gruden kurátori team 2004 óta aktív. Művészettörténészként végeztek, és jelenleg a Belgrádi Művészeti Egyetem Művészet-, és Média-Elmélet szakának hallgatói. Főbb projektjeik: Utopian Space(s) a Gallery O3one-ban és a Belgrade and Hungarian Plays a belgrádi YUBIN Gallery-ben. A www.dipassage.com on-line kortárs művészeti magazin szerkesztői (Maja Stanković-csal közösen). Mindketten a Student's City Cultural Center dolgoznak. Kontakt: maramaida AT yahoo.com

A program magyar koordinátora Fenyvesi Áron, az ELTE művészettörténet-esztétika szakos hallgatója, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület vezetőségi tagja.

Az esemény a tavalyi belgrádi 'Magyar Kultúra Fesztiválján' elkezdődött szcénák közti kapcsolatfelvétel és kooperáció folytatása.