...................................................................................................................................................................................................... (in english)


('Surfers', videó, Patricia Dauder)

A mai fiatalok egy olyan, a fogyasztói társadalom által meghatározott és mediatizált világban élnek, mint egyetlen más nemzedék sem előttük. Nincs olyan igény, érdeklődés, amelyet a piac és a média ne elégítene ki.
Hogyan találják meg ők ezekben az áttekinthetetlen időkben és terekben a maguk választotta utat, identitást?
Ahogy a kiállítás címe is hirdeti, a bemutatott művek fiatalok testhez, a nemhez, az áruk világához, a térhez és az időhöz, a nyelvhez, az erőszakhoz fűződő viszonyát, a mindennapok és a művészet összefonódásán keresztül mutatják be úgy, hogy az élet egyszerű, prózai, mondhatni mindennapi árnyalataira reflektálnak, mint a zene, kapcsolatok, szerelem, iskola, divat.
Emberi dolgaink. Hétköznapiak, néha közönségesek, de emberiek, sajátosak ugyanakkor megkülönböztetnek és felismertetnek.

Az Impexben öt fiatal spanyol és két magyar fotó- és videóművész mutatkozik be: Cova Macías, Nuria Marques, Pau Arregui, Hugo de la Rosa, Patricia Dauder, Magyarósi Éva és Bócsi Krisztián.

Cova Macías
2002-es első projektjétől kezdve egy dokumentarista munkamódszert alkalmaz. 'Oly módon szeretnék bemutatni és megfigyelni egy emocionális és hétköznapi problémát művészi szinten, hogy csak a legszükségesebb és legegyszerűbb eszközöket használjam, kerülve a hatásvadászatot és az érzelmek manipulálását, megőrizve egy etikailag tiszta pozíciót a megfigyelő és a megfigyelt között.' A 'Diários' című videója fiatalok csoportképével indul. Különböző karaktereket mutat be, amelyek különböző események, kapcsolatok és a mindennapi cselekvések ábrázolásán keresztül pszichológiailag egyre plasztikusabb, személyesebb portrékká mélyülnek. Egy film arról, hogy hogyan értékelik, fejezik ki, figyelik meg önmagukat a kamaszok.

Núria Marquez
Munkáiban sokan igen találóan egyfajta 'gótikus esztétikumot' vélnek felfedezni, melyben a fennköltség, a kimértség, a nagyvonalúság, tisztaság, tökéletesség van jelen. Szimbólumokkal és metaforákkal dolgozik. Noies, finom, érzékeny videó a 'Le passe Murailles' melyben pszichológiai határokat feszeget. A lehetetlen megkísértését.

Hugo de la Rosa
Divatfotós, a Loewe és Vogue állandó munkatársa. A '16/9/2006' című sorozat eredetileg a barcelonai Hotel Chic&Basic belső tereibe készült. A fotósorozat és videó egy fiatal pár bensőséges, intim, erotikus pillanatait jeleníti meg. A kissé voyeuri, kissé dokumentarista képsorok a szerelem boldog állapotát mutatják egy teljesen letisztult, minimalista környezetben.

Pau Arregui
Témái a kamaszkor szélsőségeit és devianciáit mutatják be. Alanyai olyan fiatalok, akik a média, az intézményesített rendszer labirintusában vergődnek, ahol az identitásukat asszimilálják, éppen ezért identitás és követendő modell nélkül nőnek fel. Ebben a szeptikus közegben pszichikailag impulzív, erőszakos, félelmekkel teli, zavarodott generációt látunk, akik a nonkonformizmus felé vezető utat követik. 2006-os Westland című fotósorozata kamaszok portréiból áll a Westland, Michigan-i Piano Lounge punk fesztiválról. A kiállításon láthatjuk továbbá 'Chico acomplejado en un ejercicio de autoafrmación' című videóját is, melyben egy komplexusokkal teli fiú önmagát vizsgálja a tükörben. Kettősség jellemzi: ártatlanság és kegyetlenség.

Patricia Dauder
'Munkáimat leginkább a kísérletezés jellemzi…egy állandó kutatási körforgás…Az utóbbi három évben talált képekkel dolgozom: úgy újságokban, mint filmekben talált álló és mozgóképekkel. Átrendszerezem a képeket, kiemelem eredeti közegükből és újakba helyezve új témákat hívok életre: háború, üres tér, tájkép, építészet, emberek, sport. Így egy kis enciklopédikus vizuális archívumot hozok létre…'
'Surfers' című munkája egy Super 8-as kamerával készült vágatlan felvétel. Meditatív, érzékeny, bensőséges film, melyben napjaink cowboyait, a szörfözoket látjuk. A hullámok meg csak ringatnak-ringatnak és emlékeztetnek.

Mogyorósi Éva
Jelen kiállításon egy vetített képsorozatot mutat be a rá jellemző nőies, érzékeny, ugyanakkor karakteres, gyönyörű, álomszerű világából.

Bócsi Krisztián
1974-ben született, vizuális antropológiát és fotográfiát tanult. A Sajtófotó pályázat sokszoros kitüntetettje, Pécsi József ösztöndíjas, a HVG munkatársa. Fotósorozata a zsenge, fiatalkori szerelmet pásztázza.