...................................................................................................................................................................................................... (in english)

DORKBOT #4
2006. október 25., 18h

Előadók:

+ Serenyi Balázs: FlashFilterLab
A FlashFilterLab (FFL) egy graf alapú vizuális környezet, mellyel könnyeden lehet komplex, interaktív filmeket készíteni. A FlashFilterLabegy olyan kifinomult eszköz, mely az Adobe Flash technológiára alapozva, annak valós idejű vektoros animáció- és videó-manipulációs lehetőségeinek teljes korú kihasználását teszi lehetővé.
Az FFL elsősorban kísérletező kedvű média művészeknek készült, akik akar jártasak a Flash-ben, akar nem. Mindegy, hogy a videó feldolgozás, az interaktív művészet a New Media kutatása vagy tanítása, vagy a vj-zes iránt érdeklődnek, a FlashFilterLab olyan eszközként áll rendelkezésre, amely izgalmas új irányok kipróbálására és megvalósítására ad lehetőséget. Bármennyire is hihetetlenül hangzik, a FFL mindezek mellett ingyenesen hozzáférhető és felhasználható.
Az FFL egy intuitív vizuális programozási eszköz, újrahasznosítható elemek - Flash modulok és filterek - gyűjteménye, melyek hálózatba köthetők, hogy úgynevezett gráfokat alkossanak. Ezek a gráfok komplex filtereket, effekteket és interaktív Flash animációkat reprezentálnak.
Az FFL használatakor folyamatábrákat építünk, hogy azokkal programkód alapú funkcionalitást modellezzünk. A gráfok csomópontokból - az FFL alapvető építőköveiből - állnak. Ezek a csomópontok konnektorokon keresztül kommunikálnak egymással. A munkakörnyezet egyszerűsége és áttekinthetősége által, valamint a csomópontok korlátlan kapcsolási variációjának köszönhetően a lehetőségek határtalanok.
Az FFL alapvető célja, hogy olyan felületet biztosítson multimédiás művészeknek, melyen keresztül elérhetik és használhatják az Adobe Flash 8 és az ActionScript 2.0 által nyújtott új effekteket és lehetőségeket - anélkül hogy programozniuk kellene. De az FFL nem csak a programozásban kevésbe jártas művészekre és tervezőkre koncentrál, hanem a Flash programozókra is. Számukra az FFL olyan kifinomult eszközöket kínál, melyekkel az Adobe Flash effektek és mozik készítése, szervezése, újrahasznosítása és publikálása jelentősen könnyebbe válik.
Az FFL-hez egy nyílt, modul fejlesztői környezet is tartozik, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználok hagyományos Actionscript programozás segítségével elkészítsek saját FFL-be agyazhatő funkcionális elemüket.

http://www.flashfilterlab.com

+ Kelner Krisztián: Re:orient - rejtett hálózatok architektúrája
A Re:orient, rejtett hálózatok architektúrája projekt Kína globális jelentőségének és növekvő hatassanak lokális vonatkozásait vizsgálja. A projekt célja, hogy előremutató módon olyan lehetőségeket jelenítsen meg, amelyek ma meg csak a kiskereskedelmi csatornák menten érhetők tetten, de nagy valószínűséggel meghatározói lesznek az egyre olcsóbb termékek nyomása alatt átalakuló épített környezetnek. Erre a gondolatmenetre építve projektünk olyan új tartalmakat képző tereket, építészeti eszközöket és anyagokat mutat be, melyek érzékeltetik, hogyan fordíthatnánk előnyünkre ezeket a piaci kényszereket, továbbélő kulturális értékeket adva a rövid élettartamra tervezett termékek tömegének.

http://www.reorient.hu
http://www.test39.org

+ Enrique Erne: NetPD
A NetPD egy Pure Data-ra epülő hálózati jam session környezet. Kliens-szerver rendszer, az internetet is beleértve bármilyen hálózati környezetben használható. A NetPD nem csak hangok generálására képes platform, hanem egy környezet, ahol minden egyes kliens (a NetPD szerverhez kapcsolódó számítógép) megoszthat patch-eket. A rendszer legérdekesebb sajátossága, hogy ugyanazon patch-ek NetPD-n keresztül különféle közreműködök által is lejátszhatóak, elősegítve a jam session keretein belül történő együttműködést.

http://netpd.org
http://puredata.info