...................................................................................................................................................................................................... (in english)

Flaneur 1986-2006

Nihad Nino Pusija Berlinben élő bosnyák fotográfus zenével és sörrel kísért vetítése

2007. március 21., 20h első vetítés, sörszünet, 21.30h második vetítés

Nihad Nino Pusija Boszniában született; a nyolcvanas években újságírónak tanult a szarajevói egyetemen. Szabadúszó fotósként járta be Angliát, Belgiumot, Olaszországot és Amerikát, majd 1992-ben Berlinben telepedett le. A berlini NGBK (Neue Gesellshaft für Bildende Kunst) és a Kunstamt Kreuzberg támogatásában működő 'Zyklop foto fabrik' vezetője; a Zyklop olyan fiatal fotóművészekből áll, akiknek a jugoszláv háború miatt kellett félbehagyniuk tanulmányaikat.

Nino az idei Velencei Biennálén először bemutatkozó Roma Pavilon kiállító művésze. 2006 októberében a budapesti 2B Galéria 'We are what we are' kiállításán mutatta be képeit; az Amaro Drom tavalyi májusi számában készített vele interjút:
http://www.amarodrom.hu/archivum/2006/05/24.html

'Tudatos döntés részemről, hogy az elmúlt tizenöt év során Berlinben élek és dolgozom. Nincs még egy olyan metropolisz a világon, ahol két korábban kettéosztott fél próbál újra összenőni – ahol a korábbi Keleti és Nyugati Blokk megosztottsága és hasonlósága egyszerre van jelen. Egyedülálló lehetőség ez, hogy egy ilyen átmeneti időszakban és helyen szabadon navigálhat a művész, s Berlin számos mikrokozmoszát folytonosan változó folyamatokként élheti át. Róluk készített képeimen a városlakók az események hordozóiként jelennek meg.
A fotó mint műfaj az identitás és az önkép (újra-)felépítését szolgálja. Ez egyszerre érvényes azokra, akiket fényképezek és magamra is, a magam szerepére és tapasztalataira ebben az átalakulási folyamatban. Egyre fontosabb számomra, hogy rátaláljak azokra a stratégiákra, amelyekkel a tapasztalataimat közvetíteni tudom.
Célom tehát az, hogy felfedezzem a létező mikrovilágokat ott, ahol élek, hogy az apró változásokat és az alig is észlelhető jelenségeket ragadjam meg, hogy az elkészülő képek a mindennapi környezetemre és életemre vonatkozó gyakori általánosításokkal dacoljanak.'

Nihad Nino Pusija, Berlin 2006