......................................................................................................................................................................................................... (english)

INBETWEEN ZONE WORKSHOP
2007. június 16-23., Budapest

A közvetlen városi környezetben zajló gyors és mélyreható átalakulásra reagálva az IMPEX egyik fontos célkitűzése, hogy platformot teremtsen a városfejlődés kritikai elemzése, a társadalmi párbeszéd és a különböző művészeti és kulturális szereplők együttműködése számára.
Ezért az IMPEX épületének közvetlen környezetéből kiindulva, de a vizsgálat horizontját a városfejlődés kulturális potenciáljaira kiterjesztve hosszú távú interdiszciplináris projektet kezdeményezünk, amely kutatást, workshopokat, kiállításokat, köztéri munkákat, publikációkat és más, tudást gyűjtő, generáló és rendszerező tevékenységeket foglal magába.

A projekt első állomása az Inbetween Zone című workshop, amely 2007. június 16-23. között zajlik, párhuzamosan a Budapesten megrendezésre kerülő Európai Városok és Várostervezők 7. Biennáléjával (www.makingplaces.hu).

A Corvin sétány projekt (www.corvinsetany.hu) a belváros szomszédságában koncentrálódó több, mint 80.700 m2-nyi területet érint. A projekttel határos két kerületben (VII, IX) más léptékű, de a városi struktúra átalakításának szempontjából hasonló fontosságú városfejlesztési programok zajlanak. Ez az összefüggő, kerületeken átívelő zóna képzi a workshop terepét.

A workshop témakörei:
1. Köztéri művészet és várostervezés
2. Kollektív és egyéni beavatkozási technikák: hogyan használhatja és formálhatja a lakosság saját életterét
3. Grassroots: kreatív, alulról szervezodő kezdeményezések vs. városfejlesztés
4. A tervezhetőség határai: városfejlesztési projektek tervezhetőségének határai; Hibatervezés: városfejlesztési projektek hibaelemzése és tervezése

A workshop felépítése:
Az egy hetes műhelymunka során a 30 kiválasztott résztvevő, 5 különböző csoportban (kb. 6 fő), tutorok segítségével dolgozza fel a fent felvázolt témaköröket. A munkamódszert és a téma megközelítését a csoport együttesen alakítja ki.
A workshop eredményeit kiállítás és nyilvános prezentáció formájában mutatjuk be az IMPEX-ben.
A workshop hivatalos nyelve az angol.

Koncepció : Sophie Dodelin / Kaszás Tamás / Kálmán Rita / Katarina Sevic

Tutorok: Bálint Mónika / Sophie Dodelin / Kaszás Tamás / Kádár Bálint / Polyák Levente / Katarina Sevic / Szemerey Samu

Résztvevők:
Bartha Gabó / Vitor Cesar / Milica Cizmic / Pedro Campos Costa / Saim Demircan / Dénes Ágnes / Fuchs Péter / Jan Hatt-Olsen / Mladen Hrvanovic / Jovanka Katašic / Levent Kunt / Kotun Viktor / Kútvölgyi Léna / Mittich Boglárka / Nada Peševa / Dragana Romic / Karl Inger Roys / Bernadette Ruis / Andreas Schendel / Szabó Patrícia / Terpó Veronika / Török Adrien / Varga Péter / Varga Tibor / Vania Valkova / Iuliana Varodi / Tereza Vohryzkova

Előadók: Károlyi Katalin / Nemes Attila / Somlay-Fischer Szabolcs / Szemző Hanna / Varró Gábor

Asszisztens: Ongjerth Dániel

Ellátás: Csákány István / Mécs Miklós

A workshop az Urban Potentials - Rejtett városi tartalékok (2005-2007) című projekt keretében valósult meg.

A workshop szervezői: Kálman Rita (művészettörténész, független kurátor), Katarina Sevic (képzőművész), Bálint Mónika (szociológus)