...................................................................................................................................................................................................... (in english)

IMPEX RESIDENCY I

Joanna Rajkowska (Varsó, Lengyelország)

2007. október - december

Joanna Rajkowska köztéren dolgozik. A projektjei általában olyan helyeken zajlanak, amelyek egykori traumák helyszínei, illetve társadalmi vagy etnikai ellentétekkel terheltek. Nem törekszik konszenzus elérésére vagy konfliktusok megoldására. Munkáit platformnak tekinti, ahol ezek a feszültségek manifesztálódhatnak.
A projektjei együttműködéseken keresztül születnek. Az eseményekben, melyeket létrehoz a kulcs szerepeket a fikció és az üdülés kapják, a valóság idézőjelbe kerül a létező kontextusba belehelyezett kis intervenciók által, miközben legtöbbször csak kis részletek cserélődnek le, jelennek meg, vagy kapnak új nevet. Rákényszeríti a nézőket arra, hogy új érzelmi kapcsolatot alakítsanak ki azáltal, hogy újra elhelyezik magukat a megváltozott környezetben.
A beavatkozások megváltoztatják a viszonyunkat a hellyel, és az emberek közti kapcsolatokat - tudatosítják bennük a különbségeket/ hasonlóságokat, érzelmeket generálnak, néha konfliktusokat provokálnak ki. A kommunikáció, információcsere nem elsődleges célja munkáinak. Rajkowska olyan mentális állapotot akar kiváltani az emberekben, amelyben nem kell mást tenniük, mint hogy együtt alszanak, vagy lélegeznek. Nem akarja az embereket közelebb hozni, csak kapcsolatokat alakítani ki közöttük, hogy találkozzanak és fogadják el azt az egyszerű tényt, hogy egymás mellett, ugyanabban a térben létezünk.
www.rajkowska.com

Rajkowska a Nemzetközi Visegrádi Alap residency programjának támogatásával dolgozik Budapseten az IMPEX vendégeként.

Programok:

'Jacques Ranciere, avagy ne szeress bele a hatalomba'
Magda Pustola előadása

2007. november 14. 19h


Előadásában Magda Pustola Jacques Ranciere 'The Politics of Aesthetics' című könyvét mutatja be, beszél a könyv általános művészeti és politikai jelentőségéről illetve fogadtatásáról a lengyel kulturális szcénában. Ranciere művében újragondolja művészet és politika viszonyát, kibontja az 'esztétikát' mai, modernizmustól örökölt szűk kereteiből, hogy feltárja jelentőségét a szubjektiváció kortárs tapasztalatában.

Jacques Ranciere-t korunk legfontosabb filozófusai közé sorolják, befolyása Ernesto Laclauéhoz, Jean-Luc Nancy-éhoz vagy Alan Badiou-éhoz mérhető. A Paris VIII egyetem nyugalmazott professzora, ahol 1969-tól 2000-ig tanított filozófiát. Művei emancipációs politikával, esztétikával, illetve politika és esztétika viszonyával foglalkoznak.

Magda Pustola (Lengyelország) a Goldsmith College (London) vizuális kultúra szakán szerzett diplomát, jelenleg Phd-kandidátus a Varsói Egyetem szociológia szakán. A 'Politikai kritika' (Krytyka Polityczna) című folyóirat, a gnadski Wyspa Művészeti Intézet, az Obieg magazin és a Ha!art Corporation munkatársa.

Maya Gordon's Story And The Abuse Of Power
2007. november 5. 20h
Videó vetítés és beszélgetés

2007, Maya Gordon Goes to Chorzow (27')
2006, Upwards! (16')

találkozó/ beszélgetés/ fozés/ evés/ ivás No 3.

Oxygenator - hogyan töltsünk meg oxigénnel egy teret
2007. október 27. 18h
találkozó/ beszélgetés/ fozés/ evés/ ivás No 2.

Pálmafa és Vulkán
2007. október 16. 18h
találkozó/ beszélgetés/ fozés/ evés/ ivás No 1.

Az IMPEX-ben megrendezésre kerülő beszélgetés célja egy kölcsönös ismerkedés. Egyrészt Joanna köztéri intervencióinak politikai vonatkozásaival, másrészt pedig egy kötetlen beszélgetés keretében a művész vendégektől is ismereteket szerez a közterek használatának jellegzetességeiről Budapesten.

'Varsóban, az Aleje Jerozolimskie (Jeruzsálemi sugárút) és a Nowy Swiat (Új Világ utca) találkozásánál a Lengyel Kommunista Párt központi bizottságának egykori főhadiszállása, a Lengyel Távirati Iroda és a Varsói Tőzsde épületeinek közelében áll egy pálmafa (Üdvözlet Jeruzsálemből, 2002). A látszólag ártatlan tárgy heves vitákat váltott ki, és évekig megosztotta a varsói közvéleményt, feltárva ezzel a Jeruzsálem sugárút elnevezésének emocionálisan, politikailag, történelmileg és szimbolikus értelemben is terhelt létét, mely semlegesnek a legkevésbé sem tekinthető. Annak ellenére, hogy mára a fa végeredményben a városkép természetes részévé vált, mely a varsóiak és a turisták szimpátiáját egyaránt elnyerte, még mindig egy feszültséggel, ellentétekkel teli és jóérzésekben hiányt szenvedő területre mutat rá.'
Magda Pustola