......................................................................................................................................................................................................... (english)

NEM KACSÁK VAGYUNK EGY TAVON, HANEM HAJÓK A TENGEREN *
IMPEX - a KÖNYV

2008. 04. 22 - 06.1.
Megnyitó: 2008. április 22., 19h - PÁT helyzet. fordítva (közreműködík TÁP színház)

Helyszín: Trafó - Kortárs Művészetek Háza, Trafó Galéria (1094 Budapest, Liliom utca 41., www.trafo.hu )

A 'Nem kacsák vagyunk egy tavon...' * projekt az informalitás, a káosz és rend, a kiigazítás (korrekció), a közösség fogalmaival foglalkozik. Ideiglenesen a galériába beköltözve egy kis, alulról szerveződő csoport tesz kísérletet arra, hogy ezeket az elmúlt öt év magyarországi kulturális tapasztalatainak, törekvéseinek, láthatatlan struktúráinak fényében, saját szempontjai alapján lekövesse és megvitassa.

A városrendezési terveknek megfelelően a befogadó épület lebontásával az Impex életében egy új, állandó nyilvános térhasználat nélküli korszak kezdődött , ami azonban lehetőséget ad a csapatnak arra, hogy újra átgondolják eddigi munkájuk eredményeit, tétjét, értelmét. A feszített tempójú Impex-story előzményeit, történéseit , élményeit, tapasztalatait és az ezekhez kapcsolódó témákat egy könyvben foglalják össze.

Az Impex és vendégei öt héten keresztül különböző tevékenységek bázisává teszik a Trafó Galériát, kutatóteret, archívumot, nyilvános beszélgetések helyét és vizuális gyűjteményt hozva létre. A funkcionális tértervezés egyfajta eszme-design , művek, jegyzetek, kutatási anyagok , asszociációs modellek és helyzetek kollázsaként valósul meg.

A fenti fogalmakra épülő, az Impex által szerkesztett könyv struktúrája e különböző nyilvános események, kutatások és dokumentációs aktivitások által formálódik a galéria terében.


(Megnyitó képek: PÁT helyzet. fordítva (közreműködík TÁP színház)


(eszme-design / tér-desgin: Katarina Sevic)Kapcsolódó események:


2008. április 22.: Megnyitó, 19h, - PÁT helyzet. fordítva (közreműködík TÁP színház)

2008. április 29.: Szerdahelyi Lujza - mini workshop & az In-between Zones kiadvány bemutatója

SzL 08 Felhívás >>

A ZÖFI, az IMPEX és a Nap Klub Alapítvány pályázatot hirdetnek egy közösségi művészeti projekt megvalósítására Budapest VIII. kerületében. A Szerdahelyi Lujza mini workshop a leendő pályázók számára kíván információkkal szolgálni a pályázat hátteréről, az érintett terület sajátosságairól és a pályázat menetéről. A program egy szűkebb területre koncentrál; kicsit komolytalanul hangzó nevét nem egy közszereplőről vagy történelmi személyiségről kapta, hanem két ott található utcáról. A névvel utalni szeretnénk a területet fejlesztő városrehabilitációs cég elképzeléseire, hogy a területnek Magdolna-negyed néven új identitást adjanak.
A felhívás teljes szövege április 22-től elérhető a következő oldalakon: Zöld Fiatalok Egyesület: http://zofi.hu

Ezt követően: az In-between Zones kiadvány bemutatója


2008. május 14.: MEGMONDOM vagy megkérdezem / beszélgetés


2008. május 27.: Networked Culture - beszélgetés, DVD- és könybemutató
A hagyományos közösségi cselekvésterek beszűkülésével és átalakulásával a kultúra területén, de szélesebb körben is egyre nagyobb szerephez jutnak az egyének és kisközösségek kapcsolati tőkéjét aktivizáló networkök, mint az önszerveződés, az érdekérvényesítés és a szolidaritás fórumai. A Networked Cultures egy kutatási és publikációs projekt, amely művészek, építészek, urbanisták, kurátorok és aktivisták tevékenységén, projektjein keresztül közelít a kreativitás közösségi formáihoz, a köztér megformálásához és konfliktusaihoz. A projekt magját jelentő interjúsorozat alapján készült el az este folyamán is látható Networked Cultures DVD, valamint ez egészült ki esszékel és tanulmányokkal a nemrég megjelent könyv ben.
A projektet Peter Mörtenböck és Helge Mooshammer mutatják be, majd ezt követően a magyarországi hasonló gyakorlatokról szeretnénk beszélgetni.
www.networkedcultures.org


2008. május 31.: Bolhapiac
Piac, csere-bere, adok-veszek művészek, designerek és minden érdeklődő számára: kész vagy félbehagyott művészeti alkotások, termékek, művészeti kísérletek, vázlatok, nyersanyagok, eszközök, alkatrészek, kiadványok és minden más, ami még jó lesz valamire. Minden árusnak kipakolási lehetőséget biztosítunk.

 

* Lawrence Weiner után szabadon