Hunting Trip
Komoróczky Tamás kiállítása
2007. április 25 - május 12.
Megnyitó: 2007. április 25., 19h

Az Impex válogatást mutat be Komoróczky Tamás új munkáiból.

A kiállítás címe utalás a művészi attitűdre: az elmúlt években Berlin és Budapest között ingázó Komoróczky a várost járja, az Interneten keres: élményre, helyzetekre, látványra 'vadászik', tárgyát hol kamerával, hol kalasnyikovval célozva meg.

A TELE (Le Samurai) című videó a berlini utcák teleobjektívvel 'kilesett' apró történéseinek gyűjteménye. A pár perces vagy másodperces, nagyrészt vágatlan jelenetek szabadon követik egymást, rövid időre kiemelkedve a nagyváros szövetéből, kis történeteket rögtönözve a bolyongó 'flaneur' képzeletében a hozzájuk rendelt címek és az érzékenyen, precízen illesztett zene segítségével. A mű címe Jean-Pierre Melville szamurájára, az Alain Delon által megformált párizsi bérgyilkosra utal.

A When Johnny Goes Marching Home felvételeit speciális 'high-speed' (másodpercenként húszezer képet rögzítő) videokamera rögzítette. A videón, amelyeket Neil Young a Halott ember című filmhez készített zenéje kísér (innen a keresztnév a címben, a film főszereplőjétől, Johnny Depptől kölcsönözve), különböző gyümölcsöket és zöldségeket látunk azokban a pillanatokban, amikor egy töltény becsapódását követően ezer darabra robbannak szét. Az alkalmazott technikának köszönhetően tehát az emberi szem számára érzékelhetetlen mikro-eseményeket figyelhetünk meg; a kissé életlen, lassított fekete fehér képsorok így a nézőben olyan látványokat idéznek fel, amelyek hasonlóak, de más közegben készültek: mélytengeri vagy a Holdon készült felvételeket.

A kiállításon látható lesz még a Hunter (Shiva-Dance) Internetről gyűjtött ezer pornófelvétele negyven másodperc leforgása alatt, folyamatos, ritmikus mozgást idéző szövetté loopolva, illetve a Talált vers című kép.