..................................................................................................................................................................................................... (in english)

MAGÁNSZÁM

Kortárs szabadidős foglalkozások a KÉK - Kortárs Építészeti Központ és az Impex - Kortárs Művészeti Szolgáltató szervezésében a MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN

Helyszín: 1146 Budapest, Olof Palme sétány 3. (Novus Művészeti Iskolák)
Időpont: 2009. június 20. 14:00 - 07:00  

A Párhuzamosok találkozása esemény-sorozat keretében >>

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

Programok:

14:00-tól
Napozás és chillout a Novus kertjében, gyerekprogramok

+ + +

16:00-tól
Dj Csodafarkas ( Tilos ) és dUbLI C gondoskodik a jó hangulatról

+ + +

17:00-tól (Filmstúdió)
Építészeti és művészeti filmritkaságok non-stop

+ + +


18:00-19:00 (Kert)
Város-mű-tér - panelbeszélgetés a BudapestBerlin Szalon szervezésében

Vendégek: Szabó Eszter Ágnes (HINTS Institute), Gagyi Ágnes (társadalmi kommunikáció doktorandusz, ELTE / amBlokk), Jankovits Barnabás (Neopaint / graffiti művész), Roskó Gábor (festőművész)
Moderál: Zsigó Dávid (szociológus)

A BudapestBerlin Szalon aktuális kerekasztal-beszélgetésének vendégei olyan emberek, akik a városi teret/közteret művészetük tereként használják. Installáció, vagy köztéri bútor, graffiti vagy más látható nyom az, ami munkájuk eredményeképpen létrejön. Igényük a tér átértelmezésére azonban egyéni döntés. Hogyan fogadják ezt a címzettek? Érdekli-e őket egyáltalán? Hol kezdődik a művészet, mikortól és ki által minősül rendnek/térbontásnak? Kell-e, szükség van-e egyáltalán művészetre a városi térben? Ki, kinek és mit alkosson? Ha a beszélgetés folyamán egyöntetű válaszok nem is születnek, már a kérdések feltevése új irányban indíthatja el a közterekről való gondolkodást.

A BudapestBerlin Szalon 2008 . októberében rendezte meg első estjét. Szervezői (Gantner B. Eszter és Pákozdi Ágnes) azért hívták életre, mert úgy látták: hiányoznak a Budapestet, pártpolitikától függetlenül szeretők inspiráló és termékeny párbeszédére alkalmas közegei, helyszínei. A szalon azonban ennél többet szeretne: Budapest és Berlin fejlődési dinamikája köré szerveződve találni válaszokat a közös, vagy egyéni problémákra és kérdésekre a városi térben.

Link: http://budapestberlin.blogspot.com

+ + +

18:30-19.30 (Nagyelőadó)
Rögtönzések Színháza - A Lakmusz / Egy világváros pezsgése

A playback színház improvizációra épülő játék. A nézők által elmesélt hangulatokat, érzéseket, történeteket jelenítjük meg a színpadon minden előzetes megbeszélés nélkül, rögtönzéssel. A játékmester kérdéseivel segíti a mesélőt, a zenész zenei improvizációval kíséri a lejátszást.

Játékmester: Kiss György Ádám / Zenész : Kenesei Ráchel / Rögtönzők: Czellár Móni, Kovács Nóra, Pogány Anikó, Róna Péter, Snír Péter, Tóth Ricsi Attila, Sutka Balázs

Link: www.rogtonzesekszinhaza.hu

+ + +

19:00-20:00 (Filmstúdió)
Ahad's Masters Garden: Az Ahad/Füle/Despera/Sugo
(Magyarország/Japán) kvartett elektroakusztikus koncertje Andy Warhol 'Empire' című filmjére

Andy Warholnak, a 20. század második felének egyik legnagyobb hatású művészének enigmatikus-asszociatív, és talán leghíresebb filmje az Empire. Az egyetlen beállításban felvett film egyetlen 'szereplője' az Empire State Building. Warhol eredetileg 485 percben, de ma már csak egyórás változatban látható experimentális némafilmje a 'vizuális látásról' és a komplex érzékelésről szól, radikális meditáció a film téridejéről és anyagszerűségéről.

Ahad a.k.a. Sőrés Zsolt, Füle Csaba, valamint az elmúlt hetekben Magyarországon is sikerrel turnézott Uramichi japán pszichedelikus rockzenekar két tagja, Masuda 'Despera' Keisuke és Yoshida 'Sugo' Takayoshi különböző hanganyagok (többek között ún. 'Numbers Stations' - titokzatos, meghatározatlan identitású rövidhullámú rádióállomások -, rádióamatőr-szignálok és szekvenciák, hangmodulációkat tartalmazó hangminta-anyagok, középhullámú rádióhangok) bevonásával egyedülálló hangkörnyezetet teremt a furcsa, emblematikus épületet rögzítő, némafilm köré. Az Ahad's Masters Garden sorozatba tartozó elektroakusztikus koncert nem csupán alternatív filmzene-projekt, sokkal inkább a filmek hatására létrejött önálló hangmű, 'audionális film'.

Link: http://ahadmaster.blogspot.com

+ + +

20:00-21:15 (Nagyelőadó)
A giccs megtisztítása könnyekkel - Rendhagyó esztétikai előadás a Kultpanama Társulattal

Egy filozófus/esztéta, egy színésznő, és egy szövegíró/költő száll alá együtt abba a titokzatos világba, amit úgy hívunk: giccs. A giccs látszólag valamiféle felszínen kapirgáló félig-életre kárhoztatott zárvány. Valójában attól kezdve, hogy zokogunk rajta, már zsigeri- gyomori- ösztönös; tehát emberi. A giccs: hívószavunk az estére, mellyel előidézzük az alvó képzelet szörnyeit. A másik hívószavunk: a bátorság. Merünk/tudunk akár a legtriviálisabb ömlengéssel feltárulkozni? Merünk/tudunk magunkból kivetkőzve zokogni? Mindenkit várunk szeretettel a könnyek purgatóriumába.

+ + +

21:00-tól (Kert)
'Hátsókert' - talált képek, talált történetek: családi diakép vetítés Góg Emese válogatásában

Egyszerre érezzük magunkat idegennek és ismerősnek a Hátsókertben. A Novus kertjében és különböző épületeiben zajló programok között sétálva bukkanunk rá egy elsőre talán zavarba ejtő helyszínre. Mintha valakinek a kertjén, nyaralóján keresztül sétálnánk át. A vetítési felület száradó ruhákra emlékeztet. Lepedők, fehér pólók, törölközők csipesszel rögzítve. Melyeken ismeretlen ismerősök családi fényképei jelennek meg . A szituációk hétköznapiak, boldog életképek, nyaralásokon készült snapshotok.

Link: http://underthepubliceye.blogspot.com/2008/12/emese-diploma-werk-2008.html+ + +

21:20-22:20 (Kert)
Pecha Kucha Night Budapest vol. 13.


A Tokióból indult nagysikerű előadói est tizenharmadik kiadása: a kreatív szakma képviselőivel A Japánból indult fergeteges építész-designer előadói est tizenharmadik budapesti kiadása ezúttal a Városligetben várja a nagyérdeműt!!! Világszerte már több mint száz nagyvárosban szerveznek tokiói mintára Locsi-Fecsi Estéket, ahol építészek, designerek, képzőművészek mutatják be munkáikat a nagyérdemű előtt. Egy, azaz egy szabály van mindösszesen: minden előadó csak 20 képet vetíthet, mindegyiket 20-20 másodpercig . Ez a szabály amilyen egyszerű, olyannyira nagyszerű: segítségével izgalmas és pörgős előadásokat hallhatunk. Mellébeszélésnek nincs helye (ideje)!

Link: http://pechakuchabudapest.wordpress.com

+ + +

22:20-23:00 (Kert)
Etűdök görkorcsolyára: David Moises motorizált lovas performansza


David Moises motorizált lovával a manapság már csak az autóiparban használatos, a belsőégésű motorok teljesítményének mérésére szolgáló, lóerő (LE) absztrakt fogalmának ered nyomába. Az első és angolszász nyelvterületen legelterjedtebb lóerő-mértékegységet, a gépi lóerőt (horsepower, hp), James Watt vezette be 1782-ben az általa feltalált gőzgép teljesítményének mérésére. A nevét onnan kapta, hogy körülbelül megfelel annak a teljesítménynek, amit egy ló hosszabb időn keresztül ki tud fejteni. Magyarországon a 735,49875 wattnak megfelelő metrikus lóerő használatos.

Hozd magaddal a görkoridat, hogy a Hobbyhorse hátára felpattanva te is belekóstolhass a teljesítmény mámorába!

Link: www.davidmoises.com+ + +

22:30-23:00 (Filmstúdió)
Turcsány Villő - Tabbouch Linda: a H a n g O k a

Három asztal a térben: egyik alacsony játéktábla, másikon különböző pálcikák, tűk, női eszközök és hangszer darabok rendben elhelyezve; a harmadik irányítópult. A játék három jelentre bontható: megérkezés / táblajáték - beszélgetés / hangszeres kommunikáció. 'Hang-novella' két különböző karaktert képviselő női szereplővel

+ + +

23:00-24:00 (A. Épület belső udvara)
HOPPart Társulat: Reszketés, avagy a félelem tanyái - átélős performance
Tényleg nem félünk a sötétben? Össze sem rándulunk egy gyanús neszre sem? És ha egy árny megmozdul a falon? Mi van, ha beszorulunk a liftbe és még a fény is kialszik? Valóban nincsenek szellemek? Ismerjük-e valódi félelmünket, ill. azok gyökerét?
A HOPPart Társulat ezekre és az ezekhez hasonló kérdésekre keresi a választ egy kísérteties helyen a nézők segítségével.

Link: http://hoppart.hu

+ + +

23:20-24:00 (Kert)
Pecha Kucha Night Budapest vol. 13 / második felvonás

+ + +

24:00-tól (Kert)
Pezsgőbontás, tortafalás! - 3 éves a KÉK: fergeteges szülinapi buli Dj Palotaival (Tilos) és Vj Admonkeyvel

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

Együttműködő partnerek :
KÉK - Kortárs Építészeti Központ
Novus Művészeti Iskolák

 

Támogasd a KÉK-et és az Impex-et , vedd nálunk a helyszínen a hivatalos jegyed!

A jegyek minden, a múzeumok éjszakáján résztvevő intézménybe, és az ingyenes múzeumi buszjáratokra érvényesek!