...................................................................................................................................................................................................... (in english)

PARCELLA - csoportos kiállítás
2007. szeptember 27 - október 18.
Megnyitó: 2007. szeptember 27., 20h

A PARCELLA egy kiállítás-sorozat, mely magyar és német művészek közreműködésével Berlin központjában, egy használaton kívüli óriási telken (a valamikori fal által határolt senkiföldjén), az újonnan kezdeményezett Skulpturenpark Berlin_Zentrum köztéri képzoművészeti projekt keretében valósult meg.

Skulpturenpark Berlin_Zentrum: www.skulpturenpark.org

A helyszín története sorsszerű. Militarizált övezetként és elfelejtetett senki földjeként évtizedeken keresztül osztotta ketté Nyugatot és Keletet, úgy földrajzilag és politikailag, mint ideológiailag. A fal lebontása óta ez a terület javarészt használatlan, Európa megosztottságára emlékeztet, és most új olvasatokra kínál lehetőséget. A hely mindvégig szabad, érintetlen terület látszatát kelti, miközben történelmi és aktuális jelentését a művészi beavatkozások minden alkalommal újraértelmezik.

A Parcella projektre felkért pályázók közül a zsűri három magyar, három német és egy palesztin/iráni születésű művészt/művészpárost hívott meg, hogy 2007 nyarán helyszín-specifikus alkotásokat hozzanak létre az installáció, a performansz vagy az intervenció eszközeivel. A projekt célja a szobor fogalmának kiterjesztése olyan térértelmező stratégiákra, amelyek úgy adnak hozzá a meglévő történelmi és társadalmi síkokhoz egy új, képzőművészeti síkot, hogy az nem fedi el a már létezőket.

A hét megvalósításra kiválasztott pályázat (címek eredeti nyelven):
Daniel Knorr: 1 Year Warranty / 1 Jahr Garantie
Mécs Miklós: 43 proposals, 1 month residency
Németh Hajnal: Truck Facing Eastwards
Folke Köbberling & Martin Kaltwasser: Turn it one more time
Ayreen Anastas / Rene Gabri: We Draw Our Hope On Berlin
Wiebke Groesch / Frank Metzger: New Borders / Neue Grenze
Katarina Sevic: Social Motions

További felkért pályázók:

Diego Castro, Csákány István & Szörényi Beatrix, Fabricius Anna & Gyenis Tibor, Huszár András, Kaszás Tamás, Keserue Zsolt & Polyák Levente, Kristóf Krisztián, Ingeborg Lockemann, Maki Ueda, Kathrin Mayer, Nevin Aladag, Yeliz Palak, Rácz Márta, Szövényi Anikó, Michelle Teran, Edwin van der Heide, Vándor Csaba

A kiállítás célja, hogy bemutassa a KUNSTrePUBLIK e.V. és a Lumen Fotóművészeti Alapítvány együttműködésében megvalósuló PARCELLA - Szoborpark Berlin_központ (Skulpturenpark Berlin_Zentrum) projekt teljes folyamatát. A kiállításon külön hangsúlyt fektetünk a hét megvalósult köztéri akcióra, ugyanakkor helyet biztosítunk valamennyi felkért művész pályázatának részletes bemutatására is.
A meghívásos pályázatra, majd a projektek megvalósítására a magyar és német művészeti élet négy-négy képviselojének javaslata alapján kaptak felkérést a művészek: Marius Babias (független kurátor, Berlin), Beöthy Balázs (C3 - Center for Culture and Communication, Budapest), Erhardt Miklós (képzőművész, Budapest), Stephen Kovats (V2_: Institute for Unstable Media, Rotterdam), Annette Maechtel (független kurátor, Berlin), Molnár Edit (Műcsarnok, Budapest), Simon Kati (Műcsarnok, Budapest), Bettina Steinbruegge (Halle für Kunst, Lüneburg).

Projektvezetok:
Matthias Einhoff, Philip Horst, László Gergely, Markus Lohmann, Harry Sachs, Daniel Seiple
 
A budapesti kiállítás kurátora:
László Gergely & Simon Kati

Ez a projekt a Bipolar német-magyar kulturális együttműködések keretében jött létre. A Bipolar a Német Szövetségi Kulturális Alapítvány (Kulturstiftung des Bundes) kezdeményezése.

Köszönjük a Videospace Budapest segítségét!