KINOAUTOMAT
Ok-okozat / Interaktív vetítés - Chris Hales és Teijo Pellinen performansza

Időpont: 2009. július 2., 20.30h

HELYSZÍN: Kino, 1137 Budapest, Szent István krt 16.

Az interaktív mozizás alapjait 1966-67-ben egy csehszlovák kutatócsoport fektette le Kinoautomat (Moziautomata) elnevezésű szerkezetével, melyet első alkalommal az 1967-es Montreali Világkiállítás csehszlovák pavilonjában mutattak be hatalmas sikerrel.

Az Egy férfi és a háza című filmben a boldogtalan Novák Úr (a karaktert az ismert cseh színész, Miroslav Hornicek alakította) életét követhetjük figyelemmel, aki egy sor morális dilemmával találja szembe magát. A speciálisan kialakított székekben ülve a 127 néző egy piros vagy zöld gomb megnyomásával tudta befolyásolni - bizonyos kulcsfontosságú pillanatokban - a történet alakulását. A többségi vélemény a gépésztermen keresztül 'érvényesült'.

Mivel Csehszlovákia Kommunista Pártja a 70-es évek közepén betiltotta a filmet, a Kinoautomat karrierje hamarosan leáldozott, ezzel a hollywoodi filmstúdiók érdeklődését is elnyerő technológia hamarosan feledésbe merült.

Az Ok-okozat című produkció a modern technológia adta lehetőségekkel élve eleveníti meg a Kinoautomat szellemiségét. A Chris Hales és Teijo Pellinen kutatási munkája nyomán összeállított közel 75 perces program nyolc-kilenc különböző rövidfilmből áll, mindegyik más interakciós mechanizmusra épül.

A produkció nem csupán egy mozgalmas vetítés, hanem a nézők együttműködésével alakuló, közösségi performansz is.

Link:
www.kinoautomat.org

www.causeandeffect.tk

 

Együttműködő partner:
Kino

 

 

<< vissza