...................................................................................................................................................................................................... (in english)

 

Raphaël Grisey képzőművész prezentációja
2007. november 12., 19h


A Budapest Galéria csereprogramja révén jelenleg Budapesten tartózkodó művész két munkával szerepelt a Műcsarnok !REVOLUTION? kiállításán.
A 18 részes fotósorozatból Wo versteckt sich Rosa L. (Hol rejtőzik Rosa L., 2003-2006) és egy videóból sandquarry (Homokgödör, 2005) álló alkotás az emlékezés nyilvánosan megjelenő formáit kutatja: a baloldali ellenállás történelmi eseményeinek, a forradalomnak/forradalmi kísérleteknek, illetve ezek főszereplőinek nyomait keresi városi környezetben. A fotósorozat elsősorban Rosa Luxemburg és harcostársai berlini tevékenységének helyszíneire reflektál, a videó pedig egy, a német fordulat után helyéről eltávolított Lenin-szobor hollétét kutatja.

A Berlinben készült munkák és az azokat dokumentáló könyvprojekt mellett Grisey bemutatja az elmúlt 5 évben készült műveit. Trappes, ville nouvelle (Trappes, új város, 2002) című videója a 60-as évek utópikus várostervezési lázára reflektál, az Etre chez soi avant d’ętre chez soi (Otthon lenni, mielőtt hazaérkeznénk, 2002-2004) projektje mellett, amit Párizs egyik külvárosában készített, beszél a Florence Lazarral közösen, 2005-2006-ban Vukovárban és Belgrádban forgatott két munkáról (Red Star és a Prvi deo).
Láthatunk részleteket a még nem befejezett, Cooperative (Szövetkezet, 2007) című videómunkájából is, amely egy 1976-ban Franciaországból Maliba visszatelepült afrikai munkások alapította mezőgazdasági szövetkezet sorsát követi. A posztkolonialista időknek az utópiák örökségével kapcsolatos viszonyát vizsgáló munka reflektál az afrikai emigránsok aktuális helyzetére is.

Raphaël Grisey 1978-ban született Párizsban.
Párizsban és Berlinben él / dolgozik.