......................................................................................................................................................................................................... (english)

Felhívás:


A Zöld Fiatalok Egyesület, az IMPEX és a Nap Klub Alapítvány pályázatot hirdetnek egy közösségi művészeti projekt megvalósítására Budapest VIII. kerületében. Művészek jelentkezését várjuk olyan projekt megvalósítására, amely a helyi lakosság, illetve annak egyes csoportjainak bevonásával valósul meg 2008 június és október között.

Ötletek beadási határideje: 2008. május 30. 24.00, Helye: írásban
urbancreativity AT gmail.com

A program hátteréről kíván részletesebb tájékoztatást adni a leendő pályázók számára a 'Szerdahelyi Lujza - mini workshop', ahol a ZÖFI, a NAP Klub és az IMPEX munkatársai mesélnek tapasztalataikról és terveikről.
Időpontja, helye: 2008. április 29. kedd 18.00 Trafó Galéria.

A mini workshop alkalmával kerül bemutatásra az IMPEX kiadásában megjelenő In-between Zones/ Köztes városi terek című kiadványa.

SzL 08 (avagy Szerdahelyi Lujza története)

Felhívás közösségi, részvételen alapuló művészeti projekt létrehozására.

Orczy tér / Kálvária tér / Teleki tér / Mátyás tér / Köztársaság tér

Magdolna negyed: A VIII. kerület középső területeinek állapota évtizedek óta elkeserítő, házai omladoznak, lakói elszegényedtek, sokan tartós munkanélküliségben élnek. A terület és az ott élők fizikailag és társadalmi relációik szerint is szegregálódtak, és kevés eszközük van arra, hogy életkörülményeiken változtassanak illetve, hogy érdekeiket érvényesítsék. Bár a terület a belváros közelében van, mégis attól elválasztva, egy furcsa zárványként létezik a város szövetében. Akik nem itt élnek és nem itt dolgoznak, szinte soha nem lépnek be a területre, ez a környék hangulatát is meghatározza. Többféle kultúra él itt együtt, a hagyományos kisebbségek mellett egyre több bevándorló húzza meg magát ezekben az utcákban, ahol a legfőbb hasonlóság a lakosok között, hogy egyik napról a másikra tervezhetik csak életüket. Ezt a helyzetet néha meglepő humorral, máskor józanító agresszióval kezelik.

A Józsefvárosi Önkormányzat, hosszú távú fejlesztési stratégiája részeként a Mátyás teret környező kerületrész Magdolna Negyed névre lett keresztelve. A Józsefvárosi Önkormányzat, a Rév8 Zrt.-vel, a Fővárosi Önkormányzattal összefogva a Szociális Városrehabilitáció Program keretében kíván javítani a terület fizikai, gazdasági és szociális helyzetén. A nagyszabású tervek fogadtatása a lakosok közt eltérő, sokakban reményt kelt, mások szkeptikusan figyelik a lépéseket. Kérdéses akár az is, hogy lakóhelyük új neve ténylegesen hozzásegítheti-e az itt élőket egy önálló identitású közösség kialakításához.

Felhívás: A ZÖFI, az IMPEX és a Nap Klub Alapítvány pályázatot hirdetnek egy közösségi művészeti projekt megvalósítására. Művészek jelentkezését várjuk (bármilyen művészeti ágból, bármilyen médium használatával) olyan projekt megvalósítására, amely a helyi lakosság, illetve annak egyes csoportjainak bevonásával valósul meg.

Együttműködés: A projekt reflektáljon a fizikai és szociális környezet hatására a lakosság, (vagy annak egy szűkebb csoportjának) mindennapjaira. Lehetséges célcsoportok: a területen belül egy-egy szomszédság, kisebb lakóközösség, klubok, női csoportok, munkanélküliek, kisebbségek (kapcsolatukban a többséggel vagy akár a többi kisebbséggel), tizenévesek, bizonyos kiszoruló helyi szakmák képviselői stb. A helyi viszonyok megismerése, a lakosokkal való kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás a projekt fontos részét képezi, melyre a pályázónak kidolgozott tervekkel kell rendelkeznie. Ugyanakkor az előkészítés és a megvalósítás folyamatában segítséget kap a területen működő civil szervezetektől, elsősorban a ZÖFI és a Nap Klub munkatársaitól.

A pályázat megvalósításának időszaka 2008. június - 2008. szeptember. A projekt bemutatásának (amennyiben az egyszeri esemény, megvalósításának) ideje 2008. szeptember vége, október eleje. A projekt bemutatásának helyszíne: a terület, ahol a munka készült.

A pályázat tartalmazza:
- a projektötletet, és annak címét
- az ötlet célcsoportját (kik és optimálisan hányan vehetnek részt a projektben),
- a megvalósítás feltételeit,
- időtartamát,
- bemutatásának módját,
- esetleg helyszínét,
- egy tervet arra vonatkozóan, hogy milyen módon vonja be a lakókat, és milyen eszközöket alkalmaz a részvétel fenntartására.
- a megvalósulás költségeit. /Egy pályázat megvalósulására van lehetőség, melynek költségvetése maximum 400 000 Ft. Ez tartalmazza a művész honoráriumát és a projekt megvalósulásának költségeit. Korlátozott mértékben külön forrást biztosítunk a program reklámköltségeire./

A Szerdahelyi Lujza mini workshop a leendő pályázók számára kíván információkkal szolgálni a pályázat hátteréről, az érintett terület sajátosságairól, és a pályázat menetéről. Kicsit komolytalanul hangzó nevét nem egy közszereplőről vagy történelmi személyiségről kapta, hanem a terület két utcájáról. A névvel utalni szeretnénk a területen zajló rehabilitációs programra. A mini workshopon vagy utána felmerülő kérdésekre válaszokat találhattok a http://magdi.blog.hu oldalon.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2008 május 30. péntek 24:00. A jelentkezéseket az urbancreativity AT gmail.com címre várjuk. Bővebb információ: Bálint Móni monika.balint AT gmail.com.

Zöld Fiatalok Egyesület: http://zofi.hu
IMPEX Kortárs Művészeti Szolgáltató
Nap Klub Alapítvány: http://www.napklub.hu

 

Támogatók: Trust For Civil Society in Central and Eastern Europe; Budapest Főváros Önkormányzata.

A ZÖFI és a NAP Klub hosszú távú partnerei a Józsefvárosi Önkormányzat és a Rév 8 Zrt.