...................................................................................................................................................................................................... (in english)

Tomás Pospech
2006. november 2 - december 2.
Megnyitó: 2006. november 2., 20h

Kis tájak.jpg (2005-2006)
20 db nagyformátumú kontakt fotó, 12x16cm-es és 12x24cm-es méretekben.

A sorozat a cseh tájképfotózás gazdag hagyományaira épít. Képvilága klasszikusokat idéz, mint Josef Sudek vagy Jan Reich. Technikája is hagyományos eljáráson alapul: a tájképfotók műszaki géppel, fekete fehér filmre készültek. Tomas Pospech koncepciója viszont kritikus és aktuális kérdéseket dolgoz fel.
Számítógépes játékokban renderelt hegyeket, erdőket és réteket fényképez a művész, azaz a lefényképezett táj csak virtuálisan létezik. Pospech a monitort fényképezi. A művész fotósorozatában számtalan olyan kérdés fogalmaz meg, amely nem csak a médium jelentőségét és mai szerepét kutatja, hanem korunk és jövőnk létezésének alapproblémáira is reflektál, mint a hiteles és mesterséges tér-idő reprezentáció, vagy a valós és virtuális identitások.

Vártulajdonosok (2004-2005)
Ez a projekt egy egyedi cseh jelenséggel foglalkozik: kerti, parki, téri vagy pályaudvari díszként épített, létező vagy kitalált várak és kastélyok modelljeivel. A terjedelmes fotógyűjtés külön figyelmet szentel az építmények és a tulajdonosok közti viszonyokra, az építmények felállítása mögött meghúzódó szándékokra.


Tomas Pospech 1974-ben született. Művészettörténeti és művészetelméleti tanulmányait Olomucban végezte, majd a prágai Károly egyetemen (1999), illetve az opavai egyetem kreatív fotó szakán (1998) doktorált. 1997 óta a zlini, Tomas Bata Egyetem kreatív fotó szakán tanít, valamint a multimédia kommunikáció szak elméleti tanszékének vezetője.
Alkotói munkásságának középpontjában a dokumentarista fotográfia (lásd sorozatait: Zlini emberek; Szigetek; Rynovice börtön; a Philips gyárról szóló könyvét), a csendélet, esetenként a happening és a performensz áll. Művészeti tevékenysége mellett műkritika írással, és a vizuális művészetek kutatásával foglalkozik.

A kiállítás a Fotóhónap 2006 programjának része.
www.fotohonap.hu


Támogatta: Cseh Centrum

www.photolumen.hu