...................................................................................................................................................................................................... (in english)

A lehetséges művészete. Esettanulmány egy kurátor munkájából
Anders Kreuger svéd kurátor előadása

2007. február 21., 18h

Anders Kreuger a Lund-i Konsthall aktuális kiállításának középpontjába a 'lehetséges' fogalmát állította, amelyben Henri Bergson filozófiájához kapcsolódik. A francia filozófus szerint, a lehetséges nem egy előre meghatározott kategória, amely megelőzi a cselekvést. Úgy véli cselekedeteink mindig szabadok és egyáltalán nem előreláthatóak. Bergson az intuíciót, mely cselekedeteinket vezérli, előbbre tartotta, mint a lehetségesen való töprengést. Mi lehetséges a művészetben? Van-e egyáltalán valami, ami nem lehetséges? A bemutatott művek, Miriam Bäckström (S), Ion Grigorescu (Ro), Arturas Raila (Lt) és a Raqs Maedia Collective (India) az illusztráció, az önreflexió és a feltevés módszereivel járják körbe a 'lehetséges művészetet'.
 
Anders Kreuger kurátor és író, a lundi kortárs művészeti intézet kiállítási igazgatója. Számos nemzetközi kiállítás mellett, 2003-ban a romániai Iasiban megrendezett 6. Periferic Nemzetközi Kortárs Művészeti Biennálé első külföldi kurátora. 1991 és 1999 között különböző, az északi kulturális régióval foglalkozó irodák vezetője (Nordic Information Office Nordic Arts Centre, NIFCA).
 
Az előadás nyelve angol.
Anders Kreuger szemináriumára 2007 őszén kerül sor.

A tranzit.hu által kezdeményezett Művészetelméleti és gyakorlati szabadiskola keretében