A tranzit. hu által kezdeményezett Művészetelméleti-és gyakorlati szabadiskola keretében
Branislav Dimitrijevic (Belgrád) előadása: A "Művészet Mauzóleuma" felé: A műalkotás mint lelet
2006. november 23., 19h

A belgrádi Brace Radovanovica utca szomszédságában omladozó családi házak és hasonlóan ütött-kopott, szürke lakóházak vannak. Előbbiek Belgrád szocializmust és urbanizációt megelőző korszakában, az 1920-30-as években épültek, utóbbiak az '50-es években a szocialista kormányzat erőfeszítései képpen, hogy a szétrombolt főváros jelentősen megnövekedett népességének modern lakásokat biztosítsanak. Egy ilyen épület macskapisi-szagú pincéjében egy egyszerű fehér ajtó található, rajta egy szelet papír, melyen írógéppel írva a következő áll: Kunsthistorisches Mausoleum.
'Ha a múltra emlékezés módja a történelem, akkor a Mausoleum az a hely, ahol magára az emlékezésre emlékezhetünk' - olvasható a Mausoleum egyetlen írásos állásfoglalásában. A kijelentés távolságtartó hozzáállásról árulkodik, olyan pozícióról, mely a narratívákon kívül van: összerak, re-materializál, re-kontextualizál és bemutat.

Ez a művészet utáni (posztművészeti) antropológiai attitűd emlékeztet a berlini Künstlerhaus Bethanien Mi a Modern Művészet? című kiállítására ( A. H. Barr, W. Benjamin, A. Bode, K. Malevich, P. McCray, D. Miller, P. Mondrian, a Salon de Fleurus, az International Exhibition of Modern Art, a Museum of Modern Art és a Museum of American Art in Berlin részvételével).

Az előadás célja az a pszeudo-apostoli erőfeszítés, hogy beszámoljon erről a felvetésről és megvizsgálja helyét (helyzetét) az általunk 'kortárs művészet'-nek nevezett szerkezetben feltűnő, majdnem-szerző-nélküli, illetve a zavaróan-szerzői vállalkozásokkal való összefüggésben.

A Művészetelméleti-és gyakorlati szabadiskola 3. szemináriumi hétvégéjére Branislav Dimitrijevic vezetésével november 24-26-a között kerül sor előzetes jelentkezés alapján (információ: www.tranzit.org)

Branislav Dimitrijevic Belgrádban született, az egyetemen filozófiát és művészettörténetet, majd a University of Kent hallgatójaként történelmet és művészetelméletet tanult. 1999-ben Belgrádban részt vett egy független oktatási projekt, a School for History and Theory of Images alapításában. Jelenleg a belgrádi Kortárs Művészeti Múzeum (Muzej savremene umetnosti) kurátora, valamint a VSLPUb (képző- és iparművészeti iskola) előadója. PhD témája a szocialista Jugoszlávia fogyasztói szokásai, esszéi a kortárs művészetről, művészetelméletről, filmről és vizuális kultúráról jelentek meg. Legutóbbi publikációi: International Exhibition of Modern art feat. A. Barr’s Museum of Modern Art (ed.), MOCAb, Belgrade, 2003; On Normality: Art in Serbia 1989-2001 (ed.), MOCAb, Belgrade, 2005. Legfrissebb kurátori projektjei: Situated Self: Confused Compassionate, Conflictual (2005, M. Hannulaval), Pavilion Yugoslavia (Biennale di Venezia, 2003, B. Andjelkovic-csal and D. Sretenovic-csal), etc.

Az előadás nyelve angol.