Bútor Workshop / Workshopron Egyesület
2006. október 20 - 24.

A Workshopron háromnapos workshopján készült tárgyak, bútorok és design elemek október 25-től két héten keresztül láthatóak az IMPEX-ben.

A WORKSHOPRON Csoport 2006. 10. 20 - 23. között rendezte meg első közös workshopját az IMPEX-el. A workshop célja volt, hogy az új kulturális szolgáltató központ közösségi tereit saját készítésű tervezőművészeti alkotásokkal, installációkkal rendezzék be, figyelembe véve az otthont adó szervezet igényeit. A résztvevők névsora a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet-, a Kertészeti Egyetem-, a Képzőművészeti Egyetem hallgatóiból és fiatal formatervezőkből, építészekből, belsőépítészekből áll. A 20 alkotó 4 csoportba szerveződve dolgozott. A csoportok fő koncepciója az volt, hogy az IMPEX sajátos körülményeire reflektálva (az IMPEX helységei egy bontásra ítélt házban, 4 lakás 'újrahasznosításával' lettek kialakítva) 'elhasznált', lomtalanításokon talált tárgyakkal, használati eszközökkel dolgozzanak és ezeknek új értékeket adjanak.A Workshopron 1996-ban, mint hallgatói csoport jött létre a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet diákjainak összefogásából. E szűk mag elhatározásai között szerepelt az intézet életének felpezsdítése, a képzés határain túlmutató programok kezdeményezése.
Ilyen elképzelésekből és a Junior Zsennyei Műhely tapasztalataiból alakult ki a Workshopron összművészeti műhelynapok gondolata. A program központi eleme és célja az volt, hogy az évenként megrendezésre kerülő műhelynapok keretében egy helyen gyűljenek össze a művészeti felsőoktatás hallgatói (zenészek, színészek, tájépítészek, építészek, képző-, és iparművészek). Hiszen a kreativitás, attól függetlenül, hogy ki, milyen formáját választotta önkifejezésének, nem korlátozódhat csupán egy bizonyos területre. Szükség van az együttgondolkodásra, rejtett, eddig feltáratlan képességeink előhívására, melyre egy művészeti találkozó kellő alapot biztosít.
Az évenkénti workshopron-program megszervezésén túl az egyesület céljai között szerepel egyfajta hallgatói támogatói szerep felvállalalása, valamint a szakmai önképzés és iparművészeti szakmai tevékenység lehetőségének biztosítása.

www.workshopron.hu